“Hür Teşebbüs Sanat Gurubu”; Fatih Karagül, M. Berrin Kayman, Eren Rifat Okay

HÜR TEŞEBBÜS SANAT GURUBU; FATİH KARAGÜL – M. BERRİN KAYMAN- EREN RİFAT OKAY
05~17 Kasım 2015

“An-Moment” Hür Teşebbüs Sanat Grubu’nun ikinci sergisi. Kendilerini modern romantik olarak tanımlamakta olan grup üyeleri bu sergilerinin konseptini “an” olarak belirlemiştir. An sorulduğunda; modern romantizmi üç dayanağa bağlamaktadırlar: Birincisi aklın yoğun olarak etkilemesi, ikincisi; yaşanılan anın şiddetle farkına varılması, üçüncüsünün ise yaşamsal olgunluğun en etken güç kaynağı olduğunu belirtmektedirler. Değeri, korumak için en önemli zaman “an” dır. Geçmişteki romantik akımlardan, fütürizm, sembolizm, kübizm gibi akımları realize ederek eser üretimlerini gerçekleştirmektedirler. Grup üyelerinin kimi zaman arketip kullanmalarının nedeni tüm insanların hayallerinin benzerlikler taşımasıdır. İletişim başlangıcı olarak, bunu çok önemsemektedirler. Üyelerce seçilen konular genellikle bağlantısız olabilmekte. Bu durum, içinde bulunduğumuz çağın getirdiği günlük sürprizlerin, yanar döner olmasıyla ilgili. Dünyada görünen karmaşa da bu noktada etken. Bu karmaşa ve düzensiz yaşamaya zorlanmamız, özgürlüklerimizi kaçamak kayıntılar için çıkınlar gibi, yanımızda gizlice taşımaya itiyor bizleri. “Hür Teşebbüs” romantik bir özgürleşme arayışıdır. Ayrıca “an”ı kutsar. Özgürlük tam zamanında, anlık başkaldırabilme cesaretlerine zeki bir bilinç ve görüye bağlıdır. Başlangıç sinsice çağın üstümüze yıkmaya çalıştıklarına her zaman bir duruş sergilemekle olur. Artık, kolektif başkaldırı ne yaptığını bilmeyen güruhların aşırı türemesinden dolayı çözüm olmaktan çıktı. Unutulmamalıdır ki, bir doğru gerçekten doğru ise önce estetik taşır!

M.Fatih KARAGÜL:

1971 Nişantaşı İstanbul.

1994 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümünde Lisans eğitimini tamamladı. 1997 yılında aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde Yüksek Lisans ve 2002 yılında Sanatta Yeterlik eğitimlerini tamamladı. Ulusal ve uluslararası sanatsal etkinliklerde yer aldı ve projeler gerçekleştirdi. Polonya, Romanya, Yunanistan, Bulgaristan, A.B.D., Singapur ve K.K.T.C. de sergi, bienal, kongre, sempozyum ve çalıştaylara katıldı. 4 kişisel sergi açtı. Alanında 4 adet sanat ödülü bulunmaktadır. 1992-1997 yılları arasında Çanakkale Assos arkeolojik kazısında 6 dönem gönüllü restoratör olarak çalıştı. 1999 yılından beri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde görev yapmaktadır.

M.Berrin KAYMAN

1975 İZMİT

Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümünde 1999 Lisans, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde, 2010 Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Heykeltraş Yunus TONKUŞ ile heykel çalışmalarına devam etmektedir.

2005 yılında Japonya’da, Tokoname şehrinde, Geleneksel Japon seramikçiliğinde, Anagama, Noborigama fırınları ile ilgili inceleme, uygulamalı fırın inşası ve geleneksel pişirim yöntemleri üzerine çalışmalar yaptı. 2009 yılında, Singapur Art Show kapsamında, Singapore Art @ Wessex Estate Art Comunity Open Studio, Joy Clay & Art Studio’da, davetli sanatçı olarak Geleneksel Çanakkale seramikleri üzerine, Seramik demostrasyon gerçekleştirdi. 1998 Yılında “İzmir Rotary Kulübü Altın Testi Seramik yarışmasında ”BİZİM SINIF” adlı eseriyle Özel Ödül”, 2000 yılında, “T.C. 61. Devlet Resim, Heykel, Özgün Baskı ve Seramik Yarışması – Seramik Dalında “SU” adlı eseriyle, Başarı Ödülü” aldı. Üç kişisel, Seramik sergisi bulunmaktadır. Ulusal ve uluslar arası pek çok karma sergilerde eserleri sergilenmiş olup, Japonya, Singapur, Yunanistan, ABD, Bosna Hersek ve Türkiye’de, kurum ve şahış koleksiyornlarında eserleri bulunmaktadır. 2001 yılından beri, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümünde, Öğretim Görevlisi olarak çalışmalarına devam etmektedir.

Eren Rifat OKAY
1967 Yılında Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde doğdu
1986 Yılında Mimar Sinan Üniversitesi “Seramik Cam” programına girdi .
1990 Yılında ayni üniversitede Yüksek lisansa , 1993 Yılında Sanatta Yeterliğe girdi.
1997 – 2005 yılları arasında Temel Sanat Eğitimi Bölümünde görev yapmıştır.
2009 dan itibaren Ç.O.M.Ü de desen kompozisyon derslerine girmeye başladı. Burada Grafik Resim ve Seramik bölümlerinin desen ve kompozisyon derslerini aralıklarla vermeye devam etmektedir.
Çalışmaları:
Yurt içi ve yurt dışında özel koleksiyonlarda eserleri olan Eren Okay’ın Resim, Heykel, Tasarım ve Seramik alanında çalışmaları bulunmaktadır. Son dönemlerde sadece resim ağırlıklı çalışmaktadır.
Rotary Kulübü Rotarack ödül heykelciği tasarımı, Gazeteci yazar Leyla Umar evi Seramik pano tasarımı, İş Bankası “Casaba” 78 m.kare duvar resmi (mural), Özlem Kristal, 9 figürlü rölyef pano vb .İsmail Hakkı Oygar Seramik tasarım yarışmasında 2. lik ödülüne sahiptir. Hür teşebbüs Grubu ile ilk sergilerini İstanbul “Antik Sanat Galerisinde ” gerçekleştirmişlerdir.

« arasında 2 »

Did you like this? Share it!

0 comments on ““Hür Teşebbüs Sanat Gurubu”; Fatih Karagül, M. Berrin Kayman, Eren Rifat Okay

Comments are closed.