Geçmişte İzmir’de Ramo Atölyesinde yıllarca çalışarak resim sanatındaki deneyimlerini geliştiren Hale Dere Şangay’da bulunduğu son 6 yılında resim çalışmalarını devam ettirdi.
Çin Geleneksel Resim tarzı ve Kaligfrafi üzerine çalıştı. Matematikçi olarak çalıştığı üniversitenin (Shanghai Normal University) Güzel Sanatlar Resim bölümünün gece kurslarına katıldı. Üniversitede açılan resim yarışmasına çalışmalarıyla katılarak üçüncülük ödülü kazandı. İlerdeki yıllarda ise çini mürekkeple resim ve kaligrafi çalışmalarına Şangaylı ressam Chen Li Ftn atölyesinde devam ederek Şangay’da atölye çalışanlarıyla ortak sergi açtı.
Çin Geleneksel Resim sanatının 6 bin yıldır tarihi sürecinde gelişen tekniklerle birçok evreden geçtiğini, Çin resmindeki sadelik ve benzersizlikten etkilendiğini anlatan Hale Dere çini mürekkebin fırça teknikleriyle sanatçıya sonsuz ifade olanakları sunduğunu, artistik form ve tekniklerde kullanılan materyallerin de etkisinin çok büyük oldugunu ifade etti. Modern tarzda çini mürekkeple diğer renklerin de karıştırılarak kullanılmasıyla, tavşan, kurt, samur, koyun tüyü gibi farklı tüylerden yapılmış fırçalarla, farklı pirinç kağıtlarının üzerinde ve hatta ipek üzerinde çok değişik etkiler elde edilebildiğini söyleyen sanatçı, bu değişik kullanımların kendisine heyecan verdigini söyledi.
“Cin geleneksel sanatının bir diğer özelliği de resmin içindeki şiir veya bir sözcük ve sanatçının kırmızı mührüdür. Konunun ifade edilişini bu ögeler kuvvetlendirir, sanatsal kavramı açık hale getirir ve derinleştirir. Aynı zamanda bu iki öge sanatçının bireyselliğini ve içselliğini ön plana çıkarır, duygularını ve hayata bakışını sergiler.”
Aynı dala, aynı çiçeğe bakarak, aynı konuyu işleyerek yapılan birçok resmin farklı etkiler, duygular taşıdığını, Çin resminde değişik tekniklerle, fırçaların değişik vuruşlarıyla, çini mürekkebin tonlarıyla oynayarak farklı dokular elde edildiğini, yer yer farklı renklerle çini mürekkebini karıştırarak bu çokluğun daha da etkili hale getirilebildiğini anlatan sanatçı bu çokluğun sanatçının bireysel duygularını kendi tarzıyla ifade etmesi açısından özgürlüğünün önünü açtığını vurguladı
0 comments on “Hale Dere”