İzmir’in en eski ve en güzel semtlerinden biridir Basmane. Uzun yıllar Anadolu’dan İzmir’e gelenlerin ilk gördükleri, Basmane Garı’ndan İzmir’e ilk adımın atıldığı yerdir. Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet sonrasında İzmirli zenginlerin yaşamayı tercih ettiği semtlerden biriydi Basmane.
İfod İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği Üyesi olan Yusuf Tuvi ve Birol Üzmez, Basmane Oteller Sokağı belgesel fotoğraflar projesi ile İzmir’in unutulmuş ve hafızalardan silinmiş bu tarihi bölgesini yüzünü aydınlatacak bir ışık tutmayı umuyorlar.
Basmane, 1800 lerden sonra basma fabrikaları ve atölyelerinin merkezi olduğu için bu adı almış. Osmanlı’nın son dönemleri ve Cumhuriyetin ilk kurulduğu dönemlerde İzmirli zenginlerin yaşamak için tercih ettiği bir yerdi. Ticaret ve sanayinin gelişmesiyle artan otel ihtiyacı ile buradaki konaklar otel olarak kullanılmaya başladı. İzmir Enternasyonel Fuarı’nın kurulaması ile buradaki otellerin önemi daha da arttı. Ancak ülkenin sosyo ekonomik durumunun değişmesiyle, köyden kente göçenlerin artması ile bu oteller şehre çalışmak için gelenlerin kaldığı yerler olmaya başladı. Daha sonra ise, Afrikalı, Somalili, Filistinli ve İranlı kaçak göçmenlerin yuvaları oldu. Mülteci hareketinin en başında, projenin ilk başladığı tarihte, yeni bir hayata atılmak için gelenler için çıkış noktasıydı. Şimdi ise, mültecilerin gitmesi ile tekrar ıssız, sessiz, terkedilmiş bir hale büründü. Basmane Oteller Sokağı’nın cephe iyileştirme çalışmaları Konak Belediyesi tarafından yapılmış ve bölge koruma amaçlı imar planında “Oteller Bölgesi” olarak belirlenmiş.
Sanatçılarımıza ve Konak Belediyesine kentsel farkındalıkları ve kent yaşamımıza katkıları için teşekkür ederiz.
0 comments on “Yusuf Tuvi, Birol Üzmez, “Basmane Oteller Sokağı” Fotoğraf Sergisi”