Yusuf Tuvi, “Dünya’nın Renkleri “Fotoğraf Sergisi

“YUSUF TUVİ Fotoğraflarımda önemle sorgulamak istediklerim; İNSAN ve İNSANLIK HALLERİ’dir.

Fotoğraf; doğaya ve yaşama doğru yerden doğru zamanda bakma niteliği üzerine kurulu sanatsal bir üründür. Dil nasıl insanın kendini ifade aracı ise, fotoğraf ta sanatsal bir dildir. Yazı ve konuşma dili gibi yeterli açıklıkta kullanılması gerekir. İlginç bir mesajı olmalı ve gereksiz ayrıntılardan uzak olmalıdır. Mesajı olmalı ve izleyiciye keşfetme zevkini verebilmelidir.

Fotoğrafı sanat yapan, mesajında belli bir duygu yoğunluğunun bulunmasıdır. Bu oluşumda ise bir bütün olarak fotoğrafçının kendisi vardır. Fotoğrafçıyı sanatçı yapan mesajı iletmedeki, özgünlük ve kişiselliktir. Bu da büyük birikim, çalışma ve gayret gerektirir. Bu nedenle fotoğrafın, fotoğrafçı için bir yaşam biçimi olması gerekir. Çekilen fotoğraf yalnız görüntüsel bir belge değil aynı zamanda makinenin arkasında duran kişinin duygularını, düşüncelerini, yorumunu ve en önemlisi dünya görüşünü yansıtan bir sonuç olmalıdır.

Fotoğrafçı yaşamdan yaptığı her alıntıda , çektiği her karede şu soruyu kendine sormalıdır. Bu fotoğrafı neden çektim ? Hangi düşünce ve duygularla bu fotoğraf ortaya çıkarıldı?. Her fotoğraf aynı zamanda fotoğrafçının yaşamına dair bir kayıttır, belgedir. Çektiği her portre biraz da kendi portresidir. Fotoğrafçı yeryüzündeki hayatları anlamaya çalışırken kendine dair bilmediklerine de ulaşma olanağı bulur.

Fotoğraf serüvenimde insanlığın halleri, insanların yaşam serüveni, konu olarak beni çok etkiledi ve böylece kişiliğime en uygun olarak kendime insanı ve yaşam olgusunu konu olarak seçtim. İnsan her yerde mevcut. Yaşam her yerde var. İnsan sayısı kadar hikaye var. Dünyanın her yerinde insanlığın hallerini, yaşamlarını, duygularını, insan-doğa dialektiğini yansıtan değişik birçok fotoğraf çektim. Bu fotoğrafları çekerken karşımdaki insanla hep özdeşleştim. İnsanların yaşam biçimleri, durumları, yaşamlarındaki gerçekler. “O AN”ları yaşadığımda, “O AN”lara doğru objektifimi yönelttiğimde yaşamı, nedenleri, niçinleri üzerine kendimi hep sorguladım. Sonrasında da yaptıklarım üzerine hep düşündüm. Türk Fotoğrafçıları Kütüphanesi serisinde çıkan kitabımın ön sözünde, aynı konularda kurgusal olarak emek veren fotoğrafçı dostum ORHAN ALPTÜRK benim için şu yorumu yapmış. “Belgesel söylem biçimini kullanması salt kendini çevreleyen gerçeğin peşinde koştuğunu göstermek için değildir. Biliyoruz ki, görmenin ön koşulu baktığının farkında olmaktır. Dolayısıyla da kendisine de bakmanın kaçınılmaz hale gelmesidir. Bu da, ondaki birikimle yaptığı fotoğraflama eylemi ile öteki üzerinden kendini, yaşamı, varoluşu sorgulamasına neden olur. Bize, dünyaya bir de böyle bakın deyip, farklı algı kapıları aralar. Her zaman dünyasal olandan, en bildik, tanıdık yaşantılardan yola çıkar. Ama neredeyse saf bir tavır ile varoluşu, yaşamı, tüm doğa ve evren ile birlikte kutsar. Mekanlar, çevre, doğa, insan sanki bir birinin olmazsa olmaz koşuludur. Öne sürdüğü güzellik değil, her zaman için güzelleştirilebilir bir yaşamdır.”

YUSUF TUVİ ÖZGEÇMİŞ

1938 yılında İzmir’de doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi’ni bitirdi (1960). 1974 yılında fotoğrafa başladı. Fotoğraflarının birçok uluslararası FIAP (Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu) fotoğraf yarışmasında sergilenmesi üzerine, federasyonun AFIAP ünvanı ile ödüllendirildi (1983). 1985- FOG’un Yapı Kredi Sanat Merkezi’nde ilk sergisi. Dia gösterileri. 1986- FOG Fotoğraf Grubu ile Kazlıçeşme ’86 sergisi. Dia gösterileri. 1987- FOG Fotoğraf Grubu ile Surlar ’87 sergisi. Dia gösterileri. 1989- FOG Fotoğraf Grubu ile Taksim Belediye Sanat Galerisi’nde “Birikimler” sergisinin açılışı ve “Birikimler” kitabının yayınlanması. Dia gösterileri. Fotoğrafları her yıl düzenli olarak ECZACIBAŞI yıllıklarına seçilmekte ayrıca foto-röportajları ATLAS, SKYLIFE ve ULUSOY TRAVEL gibi dergilerde yayımlanmaktadır. Defalarca gittiği New York kentinde çektiği fotoğraflar, DOĞAN KİTAPÇILIK tarafından basılan ve Serdar Turgut tarafından kaleme alınan, “NEW YORK” kitabında yer almıştır. On yıldır, Amerikan turizm acentesi Grand Circle turistlerine, Türkiye’nin her bölgesinden fotoğraflar içeren “OUR LAND OUR PEOPLE’’ (Doğamız İnsanımız) adlı saydam gösterisiyle ülkemizi tanıtmaktadır. Dört fotoğrafı İSTANBUL MODERN’in koleksiyonuna kabul edilmiş ve sergilenmiştir Birçok kişisel sergisi bulunmakta, saydam gösterileri düzenlemektedir İstanbul İFSAK ve İzmir IFOD dernekleri üyesidir. Ödülleri · İngiltere’deki uluslararası “BALLANTINE’S FINEST” yarışmasında, 15 bin fotoğraf arasında ilk ona girerek, özel ödül (1994) · İstanbul 6. Uluslararası FIAP fotoğraf yarışmasında “FIAP Gümüş Madalya” (1991) · Almanya FOTO CREATİV Dergisi fotoğraf yarışması 1.liği (1986) · Almanya FOTO CREATİV Dergisi fotoğraf yarışması 1.liği (1985) · İspanya REUS 7. Uluslararası FIAP fotoğraf yarışması “FIAP Bronz Madalya” (1985) · Enka Holding Sanat Vakfı fotoğraf yarışması 1.liği ve beş mansiyon (1985) · IFSAK 8. Ulusal Fotoğraf Yarışması 2.liği (1984) · 1. Devlet Fotoğraf Yarışması 3.lüğü (1983) · KODAK FİLM “Yaşam İçinde Çocuk” yarışması 1.liği (1982) Web sitesi:

www.yusuftuvi.com E-mail adresi: ytuvi@tnn.net Adres: Mustafa bey Cad. No.27/5, Alsancak- İzmir Tel: 0232 463 6435 – 421 8289 Fax: 0232 463 02 09 Mobil Tel: 0532 501 0900

« arasında 2 »

Did you like this? Share it!

0 comments on “Yusuf Tuvi, “Dünya’nın Renkleri “Fotoğraf Sergisi

Comments are closed.