Seramik Sergisi,
1969 yılında Eskişehir’de doğdu. 1990 yılında Anadolu Üniversitesi Uygulamalı Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Seramik Bölümü’nden mezun oldu. 1993’te Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Seramik Bölümü yüksek lisans programını tamamlayarak Anadolu Üniversitesi Bozüyük Meslek Yüksek Okulu Seramik Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1999 yılında aynı üniversiteden sanatta yeterliliğini aldı ve yardımcı doçent olarak atandı.2008 yılında Doçent olan, Eserlerinde doğa temasını, çeşitli kontrastlar ve form arayışları ile zenginleştirerek işleyen sanatçı, seramiklerinde “Sagar” adı verilen pişirim tekniğini kullanmaktadır. Halen Uşak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Başkanı olarak görev yapan, uluslararası ve ulusal birçok makale ve bildirileri bulunan Yardımcı, 8 kişisel, yurt içi ve yurt dışında 70’nin üzerinde karma sergiye katıldı.
İsmail yardımcı, eserlerinde çoğunlukla aşk ve doğa temasını işler. Doğanın kendine özgü, hiç bozulmayan ve değişmeyen bir düzeni vardır. Bu düzen sürekli olarak tekrar eder durur. Doğa içinde somut var olan her şeyin birbiriyle yakın ilişkisi vardır.
İnsan da doğanın bir parçası ve onun içinde yer alan bir varlık olduğundan, doğa ile yakın ilişkilidir. Doğayı insan ile ilgisi bakımından ele alan sanatçı seramik malzemeye özgü parlak-mat, sırlı-sırsız, dokulu-dokusuz ve renk kontrastları ile zenginleştirmektedir.
İsmail Yardımcı, Sagar adı verilen pişirim tekniğini kullanmaktadır. Bu tekniği sırlı sagar yaparak kendine özgü üslup yaratan sanatçı, eserlerinde 3 pişirim uygulamaktadır. Bisküvi pişiriminden sonra sırlı sırsız yüzeyler oluşturarak sırlı pişirim ve en sonunda da ince bakır teller sararak uyguladığı sagar pişirimi yapmaktadır. Pişirim derecesine göre sırlı yüzeylerde yeşil-turkuaz rengi ve bakır kırmızısı rengi elde eden sanatçı beyaz opak sır dışında herhangi bir renklendirici oksit kullanmadan pişirim atmosferinden bu renkleri elde etmektedir.
0 comments on “İsmail Yardımcı,”